Vali Porcișteanu, campion național de raliuri, a dat câteva sfaturi, la Gândul Live, pentru asigurarea la trecerea la nivel cu calea ferată, în contextul în care un solist de manele, aflat pe scaunul din dreapta șoferului, și-a pierdut viața, chiar în timpul unei transmisii live pe Facebook, în momentul impactului cu un tren, pe care soția lui nu l-a văzut.
Vali Porcișteanu, campion național de raliuri, a subliniat, la Gândul, importanța asigurării înainte de trecerea la nivel cu calea ferată, și nu numai, pentru a elimina riscul impactului, în contextul tragediei în care și-a pierdut viața un celebru cântăreț de manele din Ploiești, Tavy Puștiul, în vârstă de 29 de ani, care transmitea un videoclip live pe Facebook, în momentul în care mașina condusă de soția acestuia a fost spulberată de un tren.
Tavy Puștiul se afla pe locul din dreapta în mașina condusă de soția acestuia, care a supraviețuit cumplitului accident și era internată duminică, în starea gravă. Ajunși la trecerea la nivel cu calea ferată din zona Obor, din Ploieşti, din videoclip se poate observa cum Tavy Puștiu a văzut trenul de pasageri în ultima clipă, însă era prea târziu pentru a-și mai avertiza soția.
„Responsabilitatea este a șoferului, ceilalți pot să facă ce vor în mașină, fără însă să-i distragă atenția. Ceilalți pot să ajute, dar șoferul trebuie să fie atent la tot ce se întâmplă”, a subliniat Vali Porcișteanu, la Gândul Live.
„Probabil că, dacă s-ar fi uitat și soțul și ar fi fost atent, ar fi văzut înaintea soției că vine trenul din partea cealaltă, din partea lui. (…) Eu am o rutină când mă întâlnesc cu aceste treceri de cale ferată: dacă e noapte, obligatoriu opresc farurile, ca să văd dacă vine vreo lumina de la tren, uneori deschid și geamul să văd, opresc motorul să văd dacă se aude ceva”, a spus Vali Porcișteanu.
„Dacă e crucea Sfântului Andrei și nu avem nici măcar semnal sonor, ne oprim și dacă vizibilitatea nu ne permite, poate ne dăm jos și din mașină și ne uităm așa, după colț, că, până la urmă este vorba de viața noastră. Dacă terenul repectiv nu ne ajută și nu e în favoarea noastră, asta e, acem noi ce ține de noi. Trăim în România, chiar dacă e 2020, trebuie să ne adaptăm la orice situație, indiferent dacă e pozitivă sau negativă”, a spus Vali Porcișteanu, care a precizat că se uită de trei ori, în dreapta, în stânga și iar dreapta, pentru a se asigura.
„Facebook-ul poate ne face să fim mai atrași de se întâmplă acolo, poate că faptul că ascultăm doar muzică sau o discuție banală sau la copii e mai puțin atractiv decât ce se întâmplă pe Facebook, depinde de fiecare cum percepe”, este de părere Vali Porcișteanu.